Stołówka szkolna

Organizacja żywienia

 

WPŁATY ZA OBIADY

 

WPŁATY ZA HERBATĘ

 

Termin płatności :  do 15 dnia każdego miesiąca do godziny 10:00.

PROSIMY O PRZESTRZEGANIE TERMINU PŁATNOŚCI!

Odliczenia NIEOBECNOŚCI po uzgodnieniu z intendentem.

STOŁÓWKA SZKOLNA - ORGANIZACJA ŻYWIENIA

1. Koszt jednego obiadu wynosi 4,50 zł, koszt jednej herbaty 0,50 zł.

2. Wpłata za obiady i herbatę dokonywana jest z góry w terminie do 15 dnia każdego miesiąca na konto bankowe Zespołu Szkół w Izdebniku

3. Nieobecności dzieci należy zgłaszać w sekretariacie szkoły osobiści lub telefonicznie 33 876 32 24

4. ZWROT ZA OBIADY PRZYSŁUGUJE OD NASTĘPNEGO DNIA PO ZGŁOSZENIU NIEOBECNOŚCI I PRZECHODZI NA KOLEJNY MIESIĄC.

5. NIEOBECNOŚCI NIEZGŁOSZONE NIE PODLEGAJĄ ZWROTOWI.

6. W przypadku rezygnacji z obiadów należy dokonać zgłoszenia w sekretariacie.

7. Obiady wydawane są w godz.:

od 11:25  do 11:40 dla klas I-IV;

od 12:25 do 12:40 dla klas V-VIII.


8. Klasa „0” korzysta z obiadów od godz. 11:50 – 12:20 pod opieką wychowawcy.

9. W jadalni należy zachowywać się spokojnie i kulturalnie, dbać o czystość.

10. Rodzice i opiekunowie nie mogą przebywać w stołówce i towarzyszyć dzieciom podczas posiłków.

 

Co oznaczają cyferki przy jadłospisie

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

W celu ułatwienia, dla każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

1

Zboża zawierające gluten i produkty pochodne

2

Skorupiaki i produkty pochodne

3

Jaja i produkty pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty pochodne

8

Orzechy i produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

15

Rośliny strączkowe i produkty pochodne

 

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy : zioła prowansalskie, kminek, oregano suszone, bazylia suszona, pieprz,  papryka słodka mielona, ziele angielskie, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, tymianek, cynamon mielony, ocet jabłkowy, liść laurowy, lubczyk suszony, pieprz biały, czarny zioła dalmatyńskie, papryka ostra, kmin rzymski, kurkuma, curry, goździki, kolendra, rozmaryn, cząber, czosnek niedźwiedzi, świeży szczypiorek, koperek, bazylia, świeża natka pietruszki, mięta, sól.

 

 Zgodnie z informacjami od producentów, przyprawy suszone mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Uwaga

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.

 

Artykuły